Press/Foto

Ellen Sundberg – Vita Gäss


Ellen Sundberg har en sällsam förmåga att gestalta andras ord. Att få texten att sjunga och levandegöra raderna med en innerlig inlevelse. En förmåga hon visat prov på med sina två hyllade album Ett Bloss För Bodil Malmsten och Du sålde min biljett – Ellen Sundberg sjunger Kjell Höglund.

Har man tagit sig an två av svenskans skickligaste språkkonstnärers verk finns en del att leva upp till, om man skulle ha lust att sjunga egna sånger på modersmålet. Säkrare vore då att retirera bakom engelskans trygga distans. Ett uttryck Ellen Sundberg också till fullo behärskar. Något hon med all önskvärd tydlighet visat upp på fyra engelskspråkiga album med eget material.

Men Ellen vill inte spela säkert. Efter att ha sett vilket intryck hennes sätt att sjunga på svenska gjort på publiken har hon valt att ta den svåra vägen och spela in sitt första album med egna sånger på sitt eget språk. ”Vita gäss” är albumet där Ellen har hittat sin egen röst. En ton och ett tilltal som resonerar av samma trovärdighet som skivorna med Kjell och Bodils texter. Men här är det hennes egen själ som är klangbotten. Ljudet av Ellen. Ljudet av Jämtland.

Ellen Sundberg är född och uppvuxen på den Jämtländska landsbygden. En hänfördhet inför naturens skönhet, skörhet och mystik ljuder genom sångerna. Hon sjunger Under natthimlen, Vid Strandkanten och längsmed Inlandsvägen. I texterna ser hon vita gäss över sjön, cyklar hem under midnattssolen och somnar till fjälls.

Ett Bloss För Bodil Malmsten och Jag sålde min biljett är två album som täcker in det mesta av vad det är att vara människa. Men sångerna saknade en sak och det var Ellen. Där hon då var en förmedlare av andras ord är det nu hennes tankar och känslor som kliver fram. Hennes person. Lika ödmjukt vänlig som hennes talang är kompromisslös. En sökande ömhet sida vid sida med en konstnärlig auktoritet.

I jakten på det egna språket är det lätt att tappa bort sig själv. Att förvilla sig i snitsiga formuleringar som till sist blir minst lika mycket ett skydd från att blotta smärtpunkten som någonsin engelskan. Eller så skalar man av, förenklar tills bara sanningen i all sin vackra självklarhet finns kvar.

Musik som är som att stå inför de Jämtländska vidderna och helt enkelt konstatera:  

”Luften, vinden, rymden, himlen skogen, fjällen, vad fint det är”

Raderna avslutar sången Alla ord som handlar just om att leta efter sitt språk. En programförklaring för albumet Vita Gäss som också var dess första singel.

Via Gäss har spelats in tillsammans med Malmfältens Rockklubb, Johan Airijokis kompgrupp som Ellen tidigare samarbetat med under turnén med Dan Andersson-föreställningen Hon vars hjärta var som mitt.